Öğretmenlerin maaşı yüksek mi?

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Ocak 2008 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, Türkiye'de öğretmen maaşlarının yüksek olduğunu belirterek ?düzeltilmesini' istedi. NTV'ye konuşan Zachau, Türkiye'nin önündeki en önemli iki konunun iş piyasası ve eğitim olduğunu belirtti. Zachau, Türkiye için uyarılarını şöyle sıraladı:

- Kapsamlı işgücü reformu yapılmalı. Çok fazla olan kıdem tazminatları azaltılmalı.

- Çalışma şartları esnetilmeli. Yarı zamanlı işler getirilmeli. Sosyal güvence prim katkı payları ivedi olarak azaltılmalı.

- Öğretmenlerin maaşları Türkiye'nin Gayri Safi Hasılası göz önünde bulundurulursa OECD standartlarına göre yüksek kalıyor.

Peki bu doğru mu maaşlar yüksek mi?

İlk bakışta tabii ki Türkiye'de öğretmenlerin maaşının OECD ülkelerine göre yüksek olduğunu söylemek komik. Şöyle ki, devlette, 9/1 derecedeki bir öğretmenin aylık net maaşı 973 YTL. Bu da bugünkü kurla aylık 600 euro bile değil. Oysa Almanya, İtalya, Fransa gibi ülkelerde asgari öğretmen maaşı 3,500 euro civarı. İskandinav ülkeleri, İngiltere'de ise bu rakam 5,000 euro'nun bile üzerine çıkıyor.

Peki Zachau ne demek istedi?

Zachau'nun demek istediği şu: Ülkelerdeki satın alma gücü paritesi karşılaştırıldığında Türkiye'deki öğretmenlerin maaşı OECD'nin en yükseği... Yani Türk öğretmenlerinin kazancı, kişi başı gelire oranlandığında 2,5 gibi bir oran çıkıyor.

Hiç bir OECD ülkesinde öğretmenler, ortalama gelirin 2,5 katı kazanca sahip değil. Bunu daha kısa özetlemek gerekirse sonuç şu: Evet Türkiye'de öğretmen maaşı düşük ama hayat da o oranda ucuz olduğu için, o maaşla alım gücü OECD ülkelerinden yüksek. Yani Türkiye'de 10 euro'ya 30-40 ekmek alıyorsanız Almanya'da ancak 5-6 ekmek alırsınız..

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber